Δικάζεται γιατί διαμαρτυρήθηκε για το κυνήγι μέσα σε ιδιοκτησίες!

Συμπαράσταση του Οικολογικού Δικτύου στον ποιητή Γιάννη Υφαντή

Μια απίστευτη ιστορία δικάζεται την Τρίτη 9.4.2019 στη Λευκάδα, με κατηγορούμενο τον ποιητή Γιάννη Υφαντή, ο οποίος είχε συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων της Λευκάδας, που ανησυχούσαν για το κυνήγι που γινόταν μέσα στις ιδιοκτησίες τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το 2013 μια ομάδα κατοίκων του  Καλαβρού Τσουκαλάδων Λευκάδας συντάσσει μια επιστολή που απευθύνεται σε διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, ανάμεσά τους και τα τρία Υπουργεία Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία διαμαρτύρεται για τους κινδύνους και την όχληση από τους πολλούς κυνηγούς που δρουν στην περιοχή κυρίως τα σαββατοκύριακα, πολύ κοντά στις κατοικίες, συχνά μέσα στις περιφράξεις αλλά και στα λιοστάσια και τους κήπους, την ώρα που άνθρωποι ασχολούνται με τις καλλιέργειές τους. Ένα γνώριμο πρόβλημα, από το οποίο βασανίζεται συχνά μεγάλο μέρος της υπαίθρου και το οποίο έφερε τους συγκεκριμένους ανθρώπους στην απόγνωση.

Οι κάτοικοι ανέθεσαν τη σύνταξη της επιστολής στον συντοπίτη τους Γιάννη Υφαντή καθώς είναι ποιητής και θα μπορούσε να τα γράψει καλύτερα. Πράγματι ο κ. Υφαντής συνέταξε μια ευγενική αλλά και γλαφυρή επιστολή, με ποιητικά στοιχεία, στην οποία περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα. Ανέφερε πως οι κυνηγοί εμφανίζονται μαζικά στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και αναστατώνουν την κατοικημένη περιοχή με τους πυροβολισμούς τους και τα γαυγίσματα των σκύλων. Πως τα σκάγια χτυπούν στα παράθυρα και στα φυλλώματα. Πως η αστυνομία και το δασαρχείο, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις, αδυνατούν να επιβάλλουν τη νομιμότητα. Πως η περιοχή του Καλαβρού χαρακτηρίζεται στους τουριστικούς χάρτες ως τόπος περιπάτου. Η επιστολή κατάληγε σε λογικές προτάσεις προς τις αρχές, όπως π.χ. να στηθούν πινακίδες που θα προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η θήρα μέσα στις κατοικημένες περιοχές, να υπάρχει έλεγχος και να ενημερωθούν σχετικά οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Την επιστολή υπόγραψαν με το όνομά τους σαν να την είχαν γράψει, όχι ένας αλλά όλοι μαζί, 20 κάτοικοι της περιοχής.

Τον Οκτώβριο του 2015 οι παθόντες στέλνουν ξανά την ίδια επιστολή στην νέα κυβέρνηση της χώρας, με τη σημείωση ότι τίποτα δεν έχει γίνει ως τότε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Μάταιος κόπος.

Όμως, τρία χρόνια μετά συμβαίνει το αναπάντεχο: Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λευκάδας καλεί τον Γιάννη Υφαντή, όχι για να εξετάσει τις καταγγελίες των κατοίκων και να επιληφθεί της υπόθεσης -έστω και αργά- όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για να του απαγγείλει κατηγορία και να τον δικάσει για τα «ψεύδη» της επιστολής! Τον κατηγορεί μάλιστα ότι συνέταξε μόνος του την επιστολή εν αγνοία των υπογραφόντων και του φορτώνει παράβαση 11 άρθρων του Ποινικού Κώδικα!

Το Οικολογικό Δίκτυο έγινε αποδέκτης της έκκλησης του ποιητή για συμπαράσταση και ενημερώθηκε με όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το δίκιο είναι με το μέρος των κατοίκων του Καλαβρού και ότι στο δικαστήριο αυτό θα φανεί, τόσο από τις μαρτυρίες, όσο και από την κοινή λογική.

Μέλη του Οικολογικού Δικτύου ανέλαβαν με προθυμία να βοηθήσουν εθελοντικά, όπως ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ανέλαβε ως δικηγόρος την υπεράσπιση του διωκόμενου ποιητή Γιάννη Υφαντή. Όσο για τα αιτήματα της επιστολής, είναι ευκαιρία τώρα, μέσα από τη δημοσιότητα της υπόθεσης, να αρχίσουν να βρίσκουν το δρόμο τους.

Advertisements
This entry was posted in Κυνήγι, Προστασία Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink.

1 Response to Δικάζεται γιατί διαμαρτυρήθηκε για το κυνήγι μέσα σε ιδιοκτησίες!

  1. Παράθεμα: Τρεμόπουλος: Οι αυθαιρεσίες των κυνηγών πρέπει να σταματήσουν! | Οικολογία Αλληλεγγύη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s